Om mig


Foto: Anna Wilhelmsson

Foto: Anna Wilhelmsson

Sommaren 2018 bestämde jag mig för att fördjupa mina kunskaper i vin och andra drycker. Sommaren 2019 tog jag sommelierexamen vid Vinkällan i Stockholm.

Sommaren 2018 bestämde jag mig för att fördjupa mina kunskaper i vin och andra drycker. Sommaren 2019 tog jag sommelierexamen vid Vinkällan i Stockholm.

Jag är diplomerad sommelier vid Vinkällan i Stockolm och en erfaren provningsledare med hundratals vinprovningar bakom mig.

Tidigare arbetade jag närmare 20 år som chef och reporter på Sveriges radio och SVT och jag skriver regelbundet om vin för den rikstäckande tidningen Epoch Times.

Mina provningar och vinskolor fokuserar på det lustfyllda med vin och mat. Alla har vi olika upplevelser av och med vin. På mina vinskolor lär du dig lite mer om historierna bakom vinerna, får en ökad kunskap om druvor och vinstilar över världen, för att du själv ska kunna fortsätta utforska vinvärlden på egen hand. Det är ju så roligt!

Varje termin startar jag nya grupper i mina digitala vinskolor, där du deltar hemifrån med viner du köpt in i förväg; "Vinskola druvorientering" och "Vinskola Mat & Vin".

Jag ordnar också digitala vinprovningar, med fokus på exempelvis "Champagne och annat bubbel".

Du kan även anlita mig för skräddarsydda uppdrag till ett event, en födelsedagsfirande eller en studiecirkel.

Mejla vinproving@camillawahlman.se och berätta vad du söker, viner du är intresserad av att prova och vilken dag förfrågan gäller, så får du en offert.

Det började med ett test på skärtorsdagen 2020, där jag bjöd in vänner till en bubbelprovning. Med deras hjälp utformade jag en modell för digitala vinprovningar och har sen dess haft omkring 1000 gäster. 

Vid en digital vinprovning kan man träffas, oberoende av var i världen man befinner sig. Jag har haft föreningar och företag som velat ha en trevlig stund, med medarbetare som suttit i Norge, Finland och Sverige. 

Jag har varit med och firat 50, 60 och 70-åringar med Champagne och andra mousserande viner,  med italienska viner och desserter och ostar kombinerade med vin.

Bytte bana vid 50 år

När jag var 47 år fick jag bröstcancer. Tumören var en decimeter stor när den opererades bort och själv var jag skallig och trött efter tuffa cytostatikakurer. Att få illusionen om evigt liv krossad gjorde förstås att varje dag blev mycket mer värdefull än tidigare.

När jag återvände till jobbet som chef för SVT Jämtland efter sjukskrivningen var det en tuff och konfliktfylld tid. Mitt nya jag ställde högre krav på livskvalitet än mitt gamla - och jag började ifrågasätta om det var rätt att slösa bort dagar på ett jobb som slet på mig och gjorde dagarna gråa.

Efter ett par månader slutade jag på SVT och siktade in mig på att göra det jag tyckte var roligt. Då började jag plugga till Sommelier på Vinkällan i Stockholm. Det var fantastiskt roligt att få ägna dagarna åt något så lustfyllt och att få umgås med matromantiker och vinnördar, som liksom jag kunde ägna hela fikapausen åt att prata om hur fredagens middag gestaltat sig. Alltså vad som serverats på tallrikar och i glas. 

Nu startar jag mitt företag, där jag kan erbjuda en över 20 år lång erfarenhet inom journalistiken på Sveriges radio och SVT, ett stort kontaktnät samt ett livslångt och varmt intresse för god mat och dryck.  

Sommelierskola

Hösten 2018 började utbildningen i Stockholm. Varannan måndag var det föreläsningar och vinprovningar och däremellan en diger lista på viner som vi helst skulle hinna prova innan nästa föreläsningsdag. Under hösten fick vi en god grund kring vinproduktion i världen. Kunskaperna fördjupades sen under våren då vi gick ner lite mer i detalj kring klimat, druvor, viniferingsmetoder och destillat. 

Vi examinerades sen på tre delar: ett teoretiskt prov som kollade om vi fått med oss kunskaperna kring jordmån, appellationssystem och druvval runt världen. Den andra delen var ett prov där vi skulle visa om vi kunde kombinera en färdig meny med rätt vinval. Del tre var den praktiska provningen. Här skulle vi smaka destillat och viner och tala om vilka råvaror resp. druvor som använts. I vindelen även göra doft och smakbedömningar utifrån över 20 parametrar som vi övat på under utbildningen.

När skolan ringde någon dag efter examen och berättade att jag hade blivit godkänd kändes det fantastiskt och det blev bubbel i glaset den dagen.

Senaste kommentaren

10.08 | 19:28

Hej Anna, mejla mig på vinprovning@camillawahlman.se så ordnar vi det, då mejlar jag all info inkl. ett presentkort som du kan ge bort.

10.08 | 18:03

Hej! Jag skulle vilja ge bort "vinskolan" i present. Hur gör jag då? Bästa hälsningar från Anna Johansson Strömsholm

08.07 | 11:08

Hej, nu har jag två nya provningar inplanerade, bubbel 15 juli och grillviner 22 juli. Varmt välkommen!

24.05 | 13:13

Hej Marie, nu har jag en ny bubbelprovning på söndag kl. 17.00. Tre italienska bubbel provas. Mejla vinprovning@camillawahlman.se om ni vill vara med

Dela den här sidan